Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg A tizedes háremét! (1971)

2015. június 23. - aronrunning

John McBurney tizedes (Clint Eastwood) súlyosan megsérül a déliek és északiak közt dúló polgárháborúban, szerencséjére azonban a közeli lányiskola tanárnői gondjaikba veszik a jóképű jenkit, és a déli katonáknak sem szolgáltatják ki. Ezen a ponton azonban új háború veszi kezdetét, férfi és nő között.

Don Siegel méltatlanul keveset emlegetett klasszikusa sokáig egy könnyed szexkomédiának tűnik, amiben a főhős sorra csavarja el a bentlakásos iskola lakóinak a fejét, és mászik be a bugyijukba. A film szisztematikusan felsorakoztatja a legkülönfélébb hölgy-típusokat, legyen szó jellemvonásokról (a félénk naíváktól a cserfes bestiákig) életkorról (egy a 12 éves gyerektől az idősebb özvegyig), vagy társadalmi osztályról (a néger rabszolgától az arisztokrata oktatókig), és ezeket mind ráuszítja főhősre. Ahogy egyre jobban megismerjük ezeket a karaktereket, úgy kerül egyre nagyobb erkölcsi fölénybe az egyébként kétszínű, hazug, a lányokat kénye-kedve szerint manipuláló tizedes. Don Siegel nemek közti pszichoanalízise férfi és nő kapcsolatának legsötétebb bugyraiba merül, a féltékenységtől és a hazugságoktól kezdve a kegyetlen szerelmi bosszúig, ám miközben mindenki gyarlóságára, hiszékenységére, vagy vadul feltörő vágyakozására fény derül, mindenkiben ott lapul a magbocsátás is.

clinbeguiled1971_3236860k.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr627889594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása