Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg a Hálózatot! (1976)

2015. augusztus 04. - aronrunning

Kattognak az írógépek, az asztalokon magas kupacokban állnak az újságok, mindenhol lemezes redőnyök, zakók, nyakkendők: tipikus 70-es évekbeli szerkesztőségi miliő. Howard Beale (Peter Finch) híradós bemondó, hosszú évek óta a képernyők jól ismert arca, nézettségi indexe viszont csökkenőben, így az amerikai közszolgálati-TV felmond neki. Howard ezek után botrányt kelt az egyik adásban, minek következtében a nézettség az egekbe ugrik, így a vezetőség nem hogy képernyőn hagyja, hanem külön műsort ad neki. A szenzációhajhászás felülírni látszik egy ember egészségét, Howard érezhetően zavarodott és felelőtlen, nem ura önmagának, egyedül kollégája és jó barátja, Max (William Holden) próbálja ápolni, segíteni neki.

Howard személye valamelyest leképzi az összes hollywoodi alkotó helyzetét, akik bírnak bizonyos szintű szociális érzékenységgel: hiába próbálják ráirányítani a figyelmet fontos problémákra, minden a piaci követelmények mentén folyik. A film másik, Max és Diana (Faye Dunaway) kapcsolatát középpontba állító cselekményszála a Howard által kifejtett velős médiakritika árnyaltabb oldalát mutatja meg, Diana a TV-előtt felnőtt generáció egyik első tagja, akinek világképe, identitása is ennek tükrében torzult el, és ütközik élesen a régi iskolát képviselő Maxéval.

Lumet végül kész disztópiát képes levezetni a jelen televíziózásából, Ned Beatty filmvégi nagymonológja pedig pár szóban összefoglal minden Huxley féle félelmet. A fináléhoz közeledve tudatosan fordul át abszurdba, ahogy az elnökségi tagok a világ legtermészetesebb dolgaként fontolgatják Beale kiiktatását. Így a Hálózat dúskáljon bármennyire is a 70-es évek aktuálpolitikájában, a ma emberének is tartogat megszívlelendő tanulságokat.

phot1726.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr467110551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása