Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg a Fesd át a kocsidat!-ot! (1969)

2015. szeptember 02. - aronrunning

Az iszákos Ben (Lee Marvin) újdonsült partnerével (Clint Eastwood) éli a kaliforniai aranyásók szokásos életét, mígnem a városba érkezik egy mormon, aki árverésre bocsátja egyik feleségét, Elizabeth-et (Jean Seberg). Ben részegségében mindenkire rálicitál, és ezzel nemcsak partnerével való barátságát bolygatja fe kerekestül, hanem az egész város életét is: mivel Elizabeth az egyetlen nő a városban, az aranyásók elhatározzák, hogy még több asszonyt hoznak.

A Fesd át a kocsidat a hippi-korszak csúcsán került a mozikba (eredetileg egy '51-es musical adaptációja), és ez a szellemiség az egész filmet áthatja. "Nevesincs Városa" ugyanis egy olyan alternatív amerika megszületését vizionálja, ahol a határvidék fejlődése nem a vasút, hanem a kuplerájok megjelenése köré épült, és ezek hozták magukkal a kocsmákat, a casinókat, és a szállodákat, miközben nem építenek benne se bíróságot, se templomot. A filmben ábrázolt szerelmi háromszög is a korszak szellemiségében foggant, a karakterek teljes természetességgel kezelik a többférjűséget. Lee és Eastwood egyaránt önmagát figurázza ki (utóbbit egész egyszerűen "Partnernek" hívják, a Dollár-filmek után szabadon, míg Lee köztudottan iszákos ember hírében állt), míg Jean Seberg karaktere nagyon erős párhuzamokat hordoz a Volt egyszer egy Vadnyugat Jill McBain-jével. A Fesd át a kocsidat ritka öszvér, egyszerre működik western-paródiának, társadalmi szatírának, és musicalnek - ez utóbbi pedig rengeteget tesz hozzá a film morbid fordulataihoz. Érdemes megfigyelni a nyitó szekvenciát is, ahol már megjelennek a filmben később előbukkanó karakterek, akik a világ legkülönfélébb tájairól vergődtek ide, hogy létrehozzák az új nemzetet.

paint-your-wagon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr87640682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása