Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg a Mechanikus narancsot! (1971)

2015. december 01. - aronrunning

Alex (Malcolm McDowell) ifjú huligán, aki szexszel, erőszakkal és a kilencedik szimfónia hallgatásával tölti mindennapjait, mígnem börtönbe nem kerül. Alex az ösztönök által vezérelt oldalunk végletes túlzásokig fokozott megtestesülése, és éppen ezért félelmetes, mert bár bűnei alól sosem mentjük fel, mégis képesek vagyunk a vele való azonosulásra, főleg akkor, amikor a társadalmi konvencióknak való megfeleléskényszerből fakadóan kerül kiszolgáltatott helyzetbe.

Alex eredendő bűnössége a társadalmi kontextus tükrében kérdőjeleződik meg, mivel Alex mániákus ösztönkiélése részben egy olyan hipokrita társadalom végterméke, ami úgy determinálja és degradálja tárggyá az embert, hogy közben olyan hamis illúziókkal hitegeti azt, amik az ösztönökre épülnek. Egy olyan állapot ígéretével, ami mindenkinek célja, de senki sem éli meg. Alex a bűntudata kiiktatásával éli ki az ebből fakadó frusztrációit, amit tetéz a kommunikációs tehetetlensége is: a fiú környezetében mindenki egy, a társadalom által rá szabott szerepet játszik (szülők, politikusok, orvosok, börtönőrök, stb.), és a dialógusok is ennek megfelelő ürességgel telnek.

Kubrick a társadalom egyénre gyakorolt torzító hatásait filmnyelvi eszközökkel is alátámasztja: a Mechanikus narancsban torzul a nyelv, a tér, a zene és a színek is, ám minden brutalitása és megrázó pillanata (kiváltképp a megerőszakolós jelenet) ellenére éppen ezért válik kifejezetten szórakoztató szatírává.

clockwork-orange-movies-309819-4048x2385.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr97088191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása