Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg A komédia királyát! (1982)

2015. július 03. - aronrunning

Rupert Pupkin (Robert De Niro) már-már hisztérikus imádattal viszonyul a népszerű showmanhez, Jarry Langfordhoz (Jerry Lewis), miközben maga is arról álmodik, hogy egyszer befutott komikus lesz. Bár környezete egyértelműen elutasítja Rupert ambícióit, az édesanyjánál élő félnótás nem akar erről tudomást venni, ami kínosabbnál kínosabb helyzetekbe sodorja. Rupert végül egészen szélsőséges módját találja ki a hírnév kiarcolásának.

Scorsese szatírája mérnöki pontossággal tárja fel az üres bálványimádat mögött húzódó pszihológiai hátteret, és mutat ferde tükröt a showbiznisz világának. Rupert ártalmatlan balek, akit teljesen védtelenül maradt az amerikai álom és a hírnév média által sugallt hamis illúzióinak, és ez a megszállottság végül tetlegességig fajul. A másik oldalról azonban világosan kirajzolódik, hogy Rupertet - legyen akár tehetséges vagy tehetségtelen, mert mindkét olvasatban megállja a helyét - ugyanez a médiavilág végül keblére öleli, holott lényegében nem ment keresztül semmilyen jellemfejlődésen. Scorsese gúnyos olvasatában tehát a média egyszerű senkiket futtat, üres szenzációt kínál, ahol a hírnév nem eszköz, hanem cél, miközben a körön belül állók hideg közönnyel viszonyulnak a kívülállókhoz. Ugyanakkor nem elvethető az a lehetőség sem, hogy a hangos tapsvihar - hasonlóan a Taxisofőrhöz - csak Pupkin megbomlott elméjében tapsol.

scorsese-de-niro-king-comedy.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr497107961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása