Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg a Szemtől szembent! (1995)

2015. február 24. - aronrunning

Vincent Hanna (Al Pacino), egy kétszeres gyilkossággal végződő fegyveres rablás tettesei után nyomoz. Nyomára is akad Neil McCauley (Robert De Niro) bandájának, mely éppen egy újabb, még nagyobb zsákmányt ígérő bűntény tervén dolgozik. Választott szakmájuknak mindketten egyaránt a legprofibb művelői, de ebből a párharcból csak egyikük kerülhet ki győztesen, miközben valamiféle kölcsönös tisztelet is kialakul közöttük.

Michael Mann saját filmjét (L.A. Takedown, 1989) rendezte újra, egy még kiforrottabb, acélosan rideg atmoszférával, stílusos eleganciával, és valódi nagyágyúkkal - ez az első (és sokáig az egyetlen) film, ami egyszerre szerepelteti Al Pacinot és De Nirot. Mann ennek megfelelően hozzájuk igazítja a cselekményt, senki és semmi más nem számít, csak kettejük feszült , vérre menő egymásnak feszülése. Hogy hősei egyenlő feltételekkel vágjanak neki az összecsapásnak, Mann tudatosan elmossa a határt jó és rossz között, és egyszerű szerepekre cseréli őket. Neil nem gonoszságból áll a törvény túloldalán, hanem mert csak ehhez ért, míg Vincent még akkor sem tud felhagyni lélekölő hivatásával, amikor már sokadszorra megy tönkre egy házassága. A Szemtől szemben egy vérbeli macsó mozi, de itt a maszkulinitás helyett a jellemekben tör felszínra az a zabolázatlan férfiasság, ami tekintet nélkül temeti maga alá a két férfi hozzátartozóit. Mégsincs mit tenni, mert ez egy ilyen szakma, ilyen feltételekkel, és senki sem hitegeti magát azzal, hogy van belőle kiút.

heat_robbery.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr167107223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása