Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg az Aki legyőzte Al Capónét! (1987)

2015. május 17. - aronrunning

Al Capone (Robert De Niro) a markában tartja egész Chicagót, a rendőrségnek nem hogy egy gyilkosságért, de még egy piszkos ügyletet sem sikerül rábizonyítania. Eliott Ness (Kevin Costner) különleges ügynök éppen ezért csapatot szervez, hogy valahogy véget vessenek a hírhedt gengszter rémuralmának, és csakhamar hűséges társakra talál a bölcs veterán, Jim Malone (Sean Connery), a forrófejű George Stone (Andy Garcia) és az aktakukac Oscar Wallace (Charles Martin Smith) személyében.

Brian De Palma a gengszterfilmhez való első visszatérésekor tudatosan hagyta el a gengszterromantikát, és helyette vérig becsületes rendőrök szemszögéből meséli el a maffiavezér bukástörténetét, akik a bűnszervezetek mellett a korrupt rendszerrel is fel kell vegyék a harcot, miközben saját magukkal is hadban állnak, mivel a siker érdekében maguk is a gengszterek eszközeihez nyúlnak. Az Aki legyőzte... abban is egyedülálló alkotás, hogy több elemében is inkább egy 30-as évekbe ágyazott western hatását kelti, amit Ennio Morricone zenéje mellett a korai Bogart filmeket megidéző, a határvidék prérijén játszódó jelenetek is csak tovább súlykolnak. A posztmodern utalások abszolút csúcsa azonban nyilvánvalóan az orosz Patyompkin péncélost megidéző babakocsi jelenet.
the_untouchables_original_1_.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr1007107441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása