Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg a Filmcápák hálójábant! (1994)

2015. március 14. - aronrunning

Guy naiv elképzelésekkel döngeti Hollywood kapuit, ám hamar rá kell jönnie, hogy csak óriási kínszenvedések árán juthat "körön belülre", mivel újdonsült főnöke, Buddy (Kevin Spacey) egy megrögzött szadista. Az egyre elviselhetetlenebb mindennapokban csak szerelme nyújt némi vigaszt Guy számára, de egy idő után nem bírja a megpróbáltatásokat, és úgy dönt megleckézteti kegyetlen főnökét.

George Huang önéletrajzi ihletésű filmjében az álomgyári gépezet Buddy - nyilvánvalóan túl karikírozott, és éppen ezért minden ellenszenvessége ellenére is szórakoztató - személyén keresztül darálja be az emberi lelket, és számolja fel a titkon dédelgetett álmokat, barátságot, szerelmet. A filmgyártást egy olyan taszító és szürke oldaláról ismerjük meg, mint filmen eddig soha: Huang egyszerű irodai munkává degradálja ezt az általában pompában úszó mesterséget, megfosztva minden romantikus sallangtól, és éppen ezért a filmcápák hálójában nem csak Hollywood sötét oldaláról szól, hanem a fogyasztói társadalomról úgy általában. Guy filmes műveltsége és rátermettsége is nyilvánvaló, főnökével szemben mégsem tud érvényesülni, mivel Buddy szakmai hiányosságait sikerrel helyettesíti törtető hozzáállásával. A film Guy pokoljárásával párhuzamosan azonban a negatív karakteren is sokat árnyal, és Buddy szadizmusa bizonyos értelemben létjogosultságot nyer - így aztán bár a Filmcápák hálójában egy roppant szórakoztató szatíra, a végén mégiscsak keserűség marad az emberben.

19c5126zs8kbbjpg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr457107983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása