Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg A bárányok hallgatnakot! (1991)

2015. augusztus 26. - aronrunning

Az FBI egy kegyetlen sorozatgyilkos után nyomoz, akinek módszerei kísértetiesen hasonlítanak a rács mögött ülő, pszichopata Hannibal Lecteréhez (Anthony Hopkins). Az FBI többszöri eredménytelen próbálkozás után egy fiatal ügynöt, Clarice Starlingot (Judie Foster) küld Lecterhez, hátha neki sikerül kicskarni Lecterből az együttműködést, ami elkövető nyomára vezethet. Lecter rögtön megérzi a lány sebezhetőségét, és olyan pszichológiai hadviselést kezdeményez, ami során Claricenek felül kell emelkednie saját félelmein, ha meg akarja oldani az ügyet.

Lecter figurája egy szempillantás alatt a hollywoodi filmgyártás emblematikus figurájává emelkedett, pedig az egész játékidőnek csak egy elenyésző hányadában szerepel. Johnathan Demme a "kevesebb néha több" elvét azonban nem csak a karakterre, hanem az egész filmre alkalmazza: a vérben tocsogó, brutális erejű jelenetekben legtöbbször szemérmesen elfordul, és helyette - az öncélúságot kikerülve - a karakterek dialógusain és mimikáján, illetve a zenén és a vágáson keresztül akarja elérni a borzongató hatást - a többit pedig a néző fantáziájára bízza. A bárányok hallgatnak teljesen új lendületet adott a zsánernek, ami olyan filmek előtt nyitotta meg a kapukat, mint a Hetedik vagy A gyűjtő, miközben nem valami távoli dolgoként tekintett a gonoszra, hanem tesközelsbe hozta azt.

origin.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr617107773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása