Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg a Terminátort! (1984)

2022. július 31. - aronrunning

Kyle Reese (Michael Biehn) egy gépek uralta jövőből utazik vissza 1984 Los Angelesébe, hogy megmentse az emberi ellenállás vezetőjének leendő anyját, Sarah Connort (Linda Hamilton), akire egy szintén időutazó kiborg, az elő szövettel borított T-800-as (Arnold Schwarzenegger) vadászik.

Schwarzaneggert ugyan a Conan, a barbár már feltette a térképre, mégis a Terminátor indította csak el igazán az akcióhőssé válás útján - még akkor is, ha itt épp antagonistát játszik. A nukleáris-holokauszt fenyegető réme a 80-as években egy sor posztapokaliptikus B-filmnek (Mad Max 2, Menekülés New Yorkból, stb.) engedett zöld utat, a szerényebb költségvetések pedig több szabadságot jelentettek az alkotóknak (ellen példaként lásd a Szárnyas fejvadász össze-vissza vágott mozis verzióját). Ez a megalkuvás mentesség köszön vissza a Terminátoron is, ahol Schwarzenegger gyilkos kiborgja feltartóztathatatlanul robog a célja felé, és ahogy egyre jobban leamortizálódik, úgy lesz egyre rémisztőbb, már-már horrorba hajló szörnyeteg (a végére csak egy vicsorgó acél-koponya üldözi a hősöket). Bár a jelenben járunk, a T-800-as jelentette fenyegetés érzés olyan vastagon szövi át a filmet, hogy harapni lehet az apokaliptikus miliőt, amit több elem is aláhúz. Egyrészt a rendvédelmi szervek teljesen kudarcot vallanak, a nyomozó karakterek szinte észrevétlenül kopnak ki a film felénél (ezzel párhuzamosan a Terminátor ül rendőrautóba), később a védelmező figura is a T-800-as áldozatául esik, ami a közösen eltöltött intim pillanatok után még húsbavágóbb, így a diszkó frizurás pincérlánynak végül nem marad más választása, mint túlnőni önmagán, és átvedleni az emberiség anyjává.

the-terminator_still1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr4617894689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása