Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg A keselyű három napját! (1975)

2015. március 06. - aronrunning

Joe Turner (Robert Redford) a CIA alkalmazottja: munkatársaival kalandregényeket és mindenféle újságokat olvasnak. A trükköket és cseleket betáplálják egy komputerbe, mely összeveti ezeket a CIA-tervekkel - így keresnek új ötleteket. Egy nap Turner leugrik a sarki étterembe ebédért, ám mire visszatér, az összes kollégáját lemészárolva találja.

A keselyű három napja a 70-es évek közepén - Coppola Magánbeszélgetésével együtt - játszott rá a Watergate-botrány és a Vietnámi háború okán a hatalomtól eltávolodott, abból kiábrándult kisember paranoiájára. Pollack filmjében az ellenség nem egy külső fenyegetés, hanem házon belüli ellenség - ezért aztán még ijesztőbb, és máig aktuális félelem. A film kulcsát mindenképpen Max von Sydow (minimalista vonalakkal megrajzolt) karaktere szolgáltatja, a hidegvérű bérgyilkos szerepében, aki nem holmi elvek mentén végzi a piszkos munkát, hanem szimpla megélhetésből. Pollack klasszikusa nem egy akciódús alkotás (nincsenek látványos autós üldözések vagy feszült pisztolypárbajok), néhol pedig kifejezetten vontatott (főleg a tökéletesen felesleges szerelmi szál miatt), mégis fontos alkotás a politikai thrillerek sorában.

016-robert-redford-theredlist.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr67229547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása