Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg a Diploma előttet! (1966)

2022. augusztus 14. - aronrunning

A fiatal Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) friss diplomásként tér haza a családi házba, de még nem tudja, mihez fog kezdeni az életével. Miután a nála jóval idősebb Mrs. Robinson (Anne Bancroft) el akarja csábítani az érzékeny fiút, Benjamin viszonyt kezd a középkorú asszonnyal, egy véletlen folytán azonban megismeri a nő lányát Elanie-t (Katharine Ross), akibe csakhamar beleszeret.

A Diploma előtt “új hollywood” egyik paradigmaváltó nyitóalkotása, az egyik első új film, ami az európai modernizmus stilisztikai megoldásait ötvözte az amerikai történetmesélés hagyományaival. Benjamin és Elanie egyaránt jómódú, gazdag fiatalok, jó lehetőségekkel, akik egy ideig szabályszerűen követik is a számukra kijelölt pályát, de érzékelve szüleik kiüresedett, felszínes világát, végül nyíltan fellázadnak ellenük. Mike Nichols meghatározó generációs műve ezt a folyton újratermelődő ellentétet járja körbe roppant érzékletes módon, ahol Mrs. Robinson épp annyira kihívó, erőfitogtató csábító, mint illúzió vesztett, esendő, törékeny nő, lányára irigy anya, vagy éppen segítő társ, akinek köszönhetően Benjamin határozott férfivá érik.

the_gradaute_leg_shot_movie_frame_0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr6717907787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása