Mit nézzek ma?

Mit nézzek ma?

Nézd meg a JFK - A nyitott dossziét! (1991)

2015. március 27. - aronrunning

Jim Garrison (Kevin Costner) államügyész nem hajlandó elfogadni a homályos részletektől és ellentmondásoktól nyüzsgő Warren-jelentést, ezért újabb nyomozást kezdeményez a JFK-merénylettel kapcsolatban. Az igazságért folyó elszánt hajszában egyre kényelmetlenebb részletekre derül fény, és a szereplők is egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Jim mégis egyre jobban elmerül a  munkájában, ami a magánéletét és a házasságát is romba dönteni látszik.

Oliver Stone filmjében az archív filmbejátszások és az áldokumentarista felvételek közösen teremtik meg a tényfeltáró újságírás illúzióját, a rendező mesterien illeszti egymásra a fiktív és a valós eseményeket, és miközben tényként tálalja saját feltételezéseit, a néma informátor (Donald Sutherland) figuráján keresztül nem rest reflektálni saját magára se. Az összeesküvés-elmélet ugyanis csak a felszín, ami alatt sokkal összetettebb, a demokratikus intézményrendszerek működési elvét, egyéni világlátásunkat megkérdőjelező kérdések lapulnak,  miközben Stone a főszereplő drámáján keresztül azt is érzékelteti, hogy a hatalommal való nyílt szembeszegülésnek, és a nagybetűs igazság kutatásának is megvan az ára.still-of-kevin-costner_-wayne-knight_-laurie-metcalf_-michael-rooker-and-jay-o_-sanders-in-jfk-_1991_-large-picture.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnezzzekma.blog.hu/api/trackback/id/tr527107815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása